SOEPEL DIER

Manuele therapie en meer...

OVER MIJ


Mijn naam is Ricette van Ooijen en ik ben in het bezit van vier paarden; drie KWPN-ers en een Lusitano. Ik heb in het verleden een paar paarden naar de Z-dressuur gereden. Momenteel maak ik graag buitenritten en doe ik af en toe grondwerk en werk aan de hand. Ik heb me verdiept in diverse rechtricht trainingen en daar ook lessen en workshops in gevolgd. Daarnaast heb ik vier Border Terriërs waar ik in het verleden behendigheid mee heb gedaan en waarmee ik momenteel meer aan het leren ben over detectie-werk. Vroeger heb ik met mijn twee Dobermann's IPO training gedaan (tegenwoordig IGP).


In 1997 ben ik afgestudeerd als dierenarts in Utrecht. Destijds werd in de opleiding tot dierenarts nog weinig aandacht besteed aan rugproblemen en aanvullende therapieën voor dieren. Door mijn werk als dierenarts en mijn honden- en paardenhobby ontstond een groeiende interesse om wat te leren over aanvullende behandelmethoden buiten de reguliere diergeneeskunde. Dit heeft ertoe geleid dat ik de 3-jarige opleiding osteopathie voor dieren bij de ICREO ben gaan volgen. Deze opleiding heeft me de mogelijkheid gegeven de diergeneeskunde vanuit een heel ander perspectief te zien en ik heb dat als zeer waardevol ervaren.


Omdat ik gefascineerd was geraakt door de mogelijkheden van manuele therapie bij dieren heb ik na mijn osteopathie opleiding een nascholing aanvullende manuele therapieën gevolgd bij de Healthcare-Academy. Daarna volgden dry needling cursussen paard (Andrea Schachinger) en hond (Nympha Minnaar). Met de afronding van de opleiding tot veterinair chiropractor (Backbone-IVCA) heb ik nog meer technieken tot mijn beschikking gekregen om dieren met bewegingsbeperkingen te behandelen. In 2017 heb ik de opleiding tot veterinair acupuncturist afgerond (IVAS). Gezien de enorme ontwikkelingen op het vakgebied van de manuele therapieën voor dieren zullen er zeker nog meer nascholingen volgen.


Gedrag en training van dieren zijn ook een grote hobby van me. Het blijft een leuke puzzel om te doorgronden waarom een dier bepaald gedrag vertoont en hoe we dat kunnen begeleiden en bijsturen. Ook heeft de mentale component een invloed op het fysieke en andersom. Zo raak je nooit uitgeleerd!