SOEPEL DIER

Manuele therapie en meer...

DRY NEEDLING


Dry needling betekent letterlijk “het gebruik van een droge naald”. De term “dry” duidt op het feit dat er geen vloeistof in het weefsel wordt gespoten. Tegenwoordig wordt deze term meestal gebruikt om het aanprikken van pijnlijke verkrampingen in spieren aan te duiden maar ook acupunctuur is "dry" needling. In de acupunctuur is wat tegenwoordig dry needling wordt genoemd het zelfde als het prikken van Ah-Shi punten.


Om spieren te helpen ontspannen worden dunne acupunctuurnaalden in een triggerpoint (dit is een Ah-Shi punt) geprikt. Een triggerpoint is een lokale pijnlijke verkramping in de spier. Door het aanprikken van het triggerpoint nemen de pijnlijkheid en verkramping van de spier af en wordt de doorbloeding gestimuleerd. Vaak zijn tijdens het prikken zogenaamde "twitch responses" te zien. Deze behandeling is met name geschikt voor dieren met spiergerelateerde problemen. Dieren die niet van naalden houden behandel ik liever met mijn laserapparaat (Low Level Laser Therapy).


Uit veiligheidsoverwegingen kan het aanprikken van triggerpoints niet over het hele lichaam gedaan worden.
Sommige paarden krijgen kleine bultjes op de plaatsen waar geprikt is, deze trekken meestal binnen enkele dagen weer weg.


Een dry needling behandeling wordt niet in de stal gegeven omdat een gevallen naald vrijwel niet meer terug te vinden is in het strooisel. Om deze reden wordt de dry needling behandeling bij voorkeur op een verharde ondergrond gegeven.