SOEPEL DIER  

Manuele therapie voor paard en hond: osteopathie, chiropractie, acupunctuur, dry needling.

INDICATIES

Manuele therapie heeft tot doel het paardenlichaam zo goed mogelijk in staat te stellen zelf weer te herstellen. Door deze holistische visie zijn de indicaties voor een behandeling legio.
Hierbij de hoofdgroepen waarbij behandeling een positief effect kan hebben:

-  Rugproblemen 
Manuele therapie is bij uitstek geschikt om problemen in de wervelkolom te behandelen omdat een groot deel van de behandeling bestaat uit het mobiliseren van de wervelkolom (van hoofd tot en met staart) 

-  Onduidelijke kreupelheden
Bij acute duidelijke kreupelheden is het verstandig eerst diergeneeskundig onderzoek te laten doen en manuele therapie indien nodig te gebruiken in het revalidatietraject. Bij onduidelijke kreupelheden waar geen oorzaak voor gevonden kan worden kan een behandeling vaak positieve resultaten geven.

-  Rijtechnische problemen
Veel rijtechnische problemen hebben te maken met het feit dat het paard niet kan voldoen aan de wensen van de berijder. Natuurlijk zijn niet alle rijtechnische problemen na een behandeling direct opgelost maar een paard wat niet beperkt wordt door blokkades in zijn lijf laat zich beter bewerken.

-  Gedragsproblemen
Problemen met betrekking tot het gedrag van het paard hebben niet zelden te maken met pijn!

-  Problemen met de ingewanden
Het functioneren van de ingewanden wordt geregeld door het autonome zenuwstelsel. Bij blokkades kunnen organen worden gestoord in hun functie, hier kan een osteopatische/chiropractische behandeling positieve effecten hebben.
Bij acute of ernstige ingewandsproblemen moet eerst een dierenarts  worden geraadpleegd.

-  Preventief
Manuele therapie kan een grote rol spelen in de preventie van klachten. Blokkades kunnen dan opgelost worden voordat ze klinische problemen geven.