Soepel Dier

Manuele therapie voor paard en hond: osteopathie, chiropractie, acupunctuur, dry needling.

HOE GAAT ZO'N BEHANDELING?

Aan het begin van de behandeling wil ik graag dat u wat vertelt over uw paard terwijl u het paard aan het halster hebt. Hiermee kan ik u en uw paard een beetje leren kennen maar misschien nog wel belangrijker is dat het paard mij een beetje kan leren kennen. Ondertussen geeft het mij de gelegenheid uw paard goed te observeren in stand.

Meestal wil ik daarna het paard even zien bewegen in stap van mij af en naar mij toe en op een kleine volte links en rechts. Dit geeft al veel informatie over de beweging van het bekken, de scheefheid van het paard en de souplesse in de wervelkolom en gewrichten. Soms wil ik het paard ook in draf en/of galop bekijken.

Vervolgens tast ik volgens een vast protocol het lichaam van het paard af (palpatie), hierbij let ik op vachtstructuur, temperatuursveranderingen, pijnlijkheid en verhardingen in spieren en onderhuids weefsel. Hiermee krijg ik een goede eerste indruk over de probleemgebieden van het paard. Na deze palpatie zal ik een aantal bewegingstesten uitvoeren die vooral de wervelkolom betreffen. Hiermee begint eigenlijk ook al de behandeling, als ik een bewegingsbeperking tegen kom zal ik die behandelen en daarna weer controleren op beweeglijkheid. Dit gebeurt met zowel manipulaties van de wervels als door zachte manuele technieken op de spieren en bindweefsels. Als rug, hals en ribben losgemaakt zijn worden de extremiteiten getest en behandeld. Vaak maak ik ook gebruik van acupunctuur en dry needling.
Afhankelijk van de bevindingen tijdens het onderzoek is het mogelijk dat ik ook graag de ligging van het zadel wil bekijken.

Gemiddeld duurt de totale behandeling drie kwartier (30-60 minuten).