Soepel Dier

Manuele therapie voor paard en hond: osteopathie, chiropractie, acupunctuur, dry needling.

IINDICATIES

Manuele therapie heeft tot doel het hondenlichaam zo goed mogelijk in staat te stellen zelf weer te herstellen. Door deze holistische visie zijn de indicaties voor een behandeling legio. Hierbij de hoofdgroepen waarbij een osteopatische/chiropractische behandeling een positief effect kan hebben;

-  Rug/nekproblemen
Osteopathie en chiropractie zijn bij uitstek geschikt om problemen in de wervelkolom te behandelen omdat een groot deel van de behandeling bestaat uit het mobiliseren van de wervelkolom (van hoofd tot en met staart). Denk hierbij aan honden met hernia-achtige klachten en spondylose.

-  Hernia
Bij honden met een hernia worden uitsluitend zachte manuele technieken gebruikt in combinatie met acupunctuur en lasertherapie. Dit is als aanvulling op conservatieve therapie (benchrust en pijnstilling). Bij honden met ernstige uitvalverschijnselen en verlies van controle over de blaas wordt eerst verder onderzoek (MRI) geadviseerd.

-  Onduidelijke kreupelheden
Bij acute duidelijke kreupelheden is het verstandig eerst diergeneeskundig onderzoek te laten doen en osteopathie/chiropractie indien nodig te gebruiken in het revalidatietraject. Bij onduidelijke kreupelheden waar geen oorzaak voor gevonden kan worden kan een behandeling positieve resultaten geven.

- Ter ondersteuning van honden met HD
Honden met HD of andere chronische problemen in de achterhand zetten zich vaak vast in de wervelkolom, door de wervelkolom en de spieren van de achterhand in de best mogelijke conditie te houden zal de de hond beter kunnen functioneren.

- Slechte prestaties bij werk- en sporthonden
Problemen bij de uitvoering van het gevraagde werk hebben niet zelden te maken met pijn!

-  Problemen met de ingewanden
Het functioneren van de ingewanden wordt geregeld door het autonome zenuwstelsel. Bij blokkades kunnen organen worden gestoord in hun functie, hier kan een behandeling positieve effecten hebben. Denk hierbij aan chronische darmproblemen of incontinentie. Bij acute of ernstige ingewandsproblemen moet eerst een dierenarts worden geraadpleegd.

-  Preventief
Manuele therapie kan een grote rol spelen in de preventie van klachten. Blokkades kunnen dan opgelost worden voordat ze klinische problemen geven. Dit is met name belangrijk voor werk- en sporthonden. Ook kunnen preventieve behandelingen helpen om de ouder wordende hond zo lang mogelijk mobiel te houden.