HOE GAAT ZO'N BEHANDELING?
Het onderzoek van de hond begint met een kort vraaggesprek over de klachten van de hond en de eventuele behandelingen die de hond al gehad heeft. Ook is het van belang hier te noemen of de hond medicatie krijgt en zo ja wat in welke dosering (het handigste is om de medicatie van de hond mee te nemen). Daarna wordt de hond buiten in een rustige stap en draf beoordeeld, hiermee kan ik zien of de hond erg scheef loopt en of er sprake is van kreupelheid of een afwijkend bewegingspatroon.
Het verdere onderzoek en behandeling van de hond vindt binnen plaats. De meeste honden worden behandeld op de grond op een anti-slip mat. Ik begin met het onderzoek aan de achterkant van de hond, het is de bedoeling dat de eigenaar de hond aan de voorkant vast houdt. Trek dus geen nette kleren aan want als de hond op de grond behandeld wordt zitten eigenaar en behandelaar op de knieën! Van achteren naar voren test ik de wervelkolom op beweeglijkheid en let hierbij ook op temperatuurverschillen, spierspanning en pijnlijkheid. Waar bewegingsbeperkingen gevonden worden wordt direct behandeld. Hierna worden ribben, onderhuids bindweefsel en ledematen getest en indien nodig losgemaakt. Als laatste kan de buik behandeld worden, of dit nodig is hangt af van de bevindingen en de klachten van de hond (bij bijvoorbeeld darmklachten en incontinentieproblemen wordt dit stukje altijd meegenomen). Meestal laten de honden de behandeling goed toe en vinden het zelfs prettig. Soms is het nodig een snuitje te gebruiken om een hond goed te kunnen behandelen.
De eerste behandeling duurt gemiddeld 45 minuten (30-60 minuten). Een vervolgbehandeling duurt meestal ongeveer een half uur.