Dry needling.

Dry needling betekent letterlijk “het gebruik van een droge naald”. De term “dry” duidt op het feit dat er geen vloeistof in het weefsel wordt gespoten. In de acupunctuur is wat tegenwoordig dry needling wordt genoemd het zelfde als het prikken van Ah-Shi punten.

Om spieren te helpen ontspannen worden dunne acupunctuurnaalden in een triggerpoint (dit is een Ah-Shi punt) geprikt. Een triggerpoint is een lokale pijnlijke verkramping in de spier. Door het aanprikken van het triggerpoint nemen de pijnlijkheid en verkramping van de spier af en wordt de doorbloeding gestimuleerd. Vaak zijn tijdens het prikken zogenaamde "twitch responses" te zien. Deze behandeling is met name geschikt voor dieren met spiergerelateerde problemen. 

Uit veiligheidsoverwegingen kan het aanprikken van triggerpoints niet over het hele lichaam gedaan worden. De gebieden waarbij het gevaar bestaat schade toe te brengen aan het dier worden vermeden. Ook wordt er uitsluitend gewerkt met een goede kwaliteit steriele naalden.
Sommige paarden krijgen kleine bultjes op de plaatsen waar geprikt is, deze trekken meestal binnen enkele dagen weer weg.

Een dry needling behandeling bij een paard kan niet op stal plaatsvinden. Als er een naald op de grond valt is deze vrijwel niet meer terug te vinden in het strooisel. Om deze reden wordt de dry needling behandeling bij voorkeur op een verharde ondergrond gegeven.